Positieve stress noemen we motivatie!
Sommige mensen of publicaties spreken over ‘positieve stress’ en zeggen dat positieve stress goed is.
Persoonlijk heb ik het wat moeilijk met die uitdrukking.
De term ‘positieve stress’ sticht verwarring. Het vervaagt het onderscheid tussen wat jou als mens goed doet en wat beschadigend voor je is.
Omdat we het woord ‘stress’ vullen met een omgekeerde betekenis, verliezen we elkaar in de communicatie. Het maakt dat we niet meer weten waarover we het hebben als we over stress spreken.
Dergelijke vaagheid staat de aanpak van ‘het probleem’ in de weg.
Voor zover mij bekend, hebben we als mens twee manieren van bestaan: ontspannen of in stress.
Ontspannen is je ventrale vagus – de tiende hersenzenuw – actief.
In stress staat je sympathisch zenuwstelsel aan of erger nog, je ventrale vagus.
Ontspannen noem ik ‘verbonden brein’, omdat je dan al je hersenfuncties helemaal paraat hebt. In stress ben je reactief, je bent in de verdediging.
Het is het één of het ander. Je lichaam functioneert helemaal anders wanneer je verbonden bent dan wanneer je in stress bent.
Dopamine of adrenaline
Ben je verbonden, dan staat je alarmsysteem af. Je lichaam staat op ‘veilig’. Wil je dan iets doen wat jou interesseert en span je jezelf daarvoor in, dan produceert je lichaam dopamine, wat je hersenen aanzet tot de productie van een geluksgevoel.
Je hebt taakspanning, zin om iets te presteren. Deze spanning draagt bij aan je geluk. Het is deze spanning die wel eens verward wordt met stress. Taakspanning is de zin om een taak tot een goed einde te brengen.
En dat maakt gelukkig.
Ben je in stress, dan sta je onder druk. Dan produceer je geen dopamine maar wel adrenaline en ACTH. Deze hormonen zorgen ervoor dat je beveiligingssysteem aan staat. Je hele lichaam organiseert zichzelf om te vechten, te vluchten of te verstarren.
De alertheid dat jou iets overkomt, zorgt voor een verhoogde lichaamsactiviteit die niet gericht is op een bepaalde prestatie, wel op jezelf in veiligheid brengen. Je lichaam maakt cortisol aan om deze reactie op vermeend gevaar te reguleren.
Van stress word je niet gelukkig, je lichaam geraakt ervan onder druk en dat geeft op termijn klachten. Het is geen goede zaak, noch voor je relaties, noch voor je probleemoplossend vermogen.
Motivatie
Wil jij er mee over waken dat we onze taal helder houden? Positieve stress bestaat niet, men bedoelt ‘motivatie’.
Spreek je over ‘positieve stress’ dan wordt mensen die lijden onder stressklachten monddood gemaakt, ze zouden hun stress als bonus moeten zien. Dat ondermijnt hun motivatie er iets aan te doen.
Wil je van je stressklachten af? Gebruik de tools van Live The Connection, dé manier bij uitstek om te ontstressen en een positieve mindset te creëren.
Marina Riemslagh, PhD.